SABR EN GANBARU - DE KRACHT VAN VOLHOUDEN

โœจ SABR (ุตุจุฑ) EN GANBARU  (้ ‘ๅผตใ‚‹) - DE KRACHT VAN VOLHOUDEN โœจ

In Istanbul leerde ik over Sabr (ุตุจุฑ). Het wordt vaak vertaald als geduld, maar het is veel meer dan dat. Sabr is standvastigheid. Het is blijven staan wanneer alles in je roept om op te geven. Het is weten dat je niet alles kunt forceren, maar ook niet stil hoeft te blijven staan. Het is volhouden, niet uit dwang, maar uit vertrouwen.


Later, tijdens mijn tijd in Japan, kwam ik een begrip tegen dat hier sterk aan doet denken: Ganbaru (้ ‘ๅผตใ‚‹). Het betekent: volhouden, je best doen, niet opgeven, zelfs als het zwaar wordt.


Waar Sabr je uitnodigt om te vertrouwen op de stroom van het leven, roept Ganbaru je op om in jezelf de kracht te vinden om door te zetten. Het zijn twee manieren om moeilijkheden te omarmen: de ene in overgave, de andere in vastberadenheid.


Jaren later, toen mijn oudste zoon de diagnose diabetes type 1 kreeg, voelde ik wat deze wijsheden echt inhielden. De nachten waarin ik wakker lag, uitgeput en bezorgd, de momenten waarop ik dacht: hoe moet ik nog verder? Sabr en Ganbaru waren daar, stil en krachtig. Niet als iets dat me passief hield, maar als de kracht die me telkens weer verder droeg, met vertrouwen, geduld en doorzettingsvermogen, stap voor stap.


Hoe kun je Sabr en Ganbaru in je dagelijks leven laten groeien? Door te beseffen dat je niet alles meteen hoeft op te lossen. Door één stap tegelijk te zetten, zelfs als je het pad nog niet kunt zien. Door, wanneer je struikelt, mild te zijn voor jezelf, en telkens weer op te staan. En bovenal: door te vertrouwen dat ook deze storm ooit zal gaan liggen.


In volhouden denken we vaak aan iets hards, iets stoers. Aan tanden op elkaar, blijven doorgaan en niet opgeven. Maar het is subtieler dan dat: echte kracht gaat niet alleen over hard zijn of jezelf voortstuwen tegen elke prijs. Het heeft ook zachtheid: het vermogen om mild te blijven voor jezelf als het zwaar is. Om te erkennen dat je moe bent, dat je twijfelt. Volhouden betekent dat je leert bewegen met de storm, dat je weet wanneer je moet ademen, wanneer je moet rusten, en wanneer je weer verder kunt.


Soms is niet vechten het krachtigste wat je kunt doen. Zet door, maar blijf zacht voor jezelf. Dat is de stille moed die Sabr en Ganbaru met elkaar verbinden. ๐ŸŒฟโœจ

 



#Sabr #ุตุจุฑ #Ganbaru #้ ‘ๅผตใ‚‹ #Geduld #Doorzetten #Veerkracht #SoefiWijsheid #JapanseWijsheid #Levenslessen #Wereldwijs #Zwerfkeien #InnerlijkeKracht #RustEnBalans #Mindfulness #Zelfgroei #BewustLeven

Zonder woorden luisteren
15 mei 2025
Mijn grootmoeder vluchtte uit het oude Tsaristische Rusland, mijn grootvader ontmoette haar in Parijs toen hij op verlof was uit Nederlands-Indië. Wat hen verbond, was iets onzichtbaars: een stille gevoeligheid. Zonder woorden aanvoelen wat de ander nodig heeft. En zo leerde ook ik zonder woorden te luisteren. Later vond ik dezelfde verfijnde stilte terug in India, Istanbul, Japan en Korea. Over de kracht van aanvoelen en luisteren met je hart.
Groeien begint met de moed om naar binnen te kijken
13 mei 2025
Tijdens mijn tijd in Japan leerde ik over Naikan: zacht en eerlijk naar jezelf kijken — niet om te oordelen, maar om te begrijpen. Later ontdekte ik dankzij een Marokkaanse broeder dat ook in de islamitische traditie een soortgelijk pad bestaat: Muhasaba. Twee werelden, één wijsheid: groeien begint met de moed om naar binnen te kijken.
geรซmigeerd
30 april 2025
Met een Indonesische betovergrootvader die naar Nederland emigreerde, emigreerde Iris zelf naar Parijs en uiteindelijk naar Brazilië.
Portret van Mirjam Rampersad, op zoek naar haar Surinaamse roots
26 april 2025
Mirjam Rampersad groeide op zonder te weten waar haar roots lagen. Geadopteerd door een streng gereformeerd gezin voelde ze zich altijd tussen twee werelden in. Pas als tiener ontdekte ze haar Surinaams-Hindoestaanse afkomst. Een verhaal over gemis, veerkracht en uiteindelijk: thuiskomen bij jezelf.
Nafs
10 april 2025
Na Dunya, de vergankelijke wereld, volgt de blik naar binnen. In de soefi-wijsheid heet dat Nafs (ุงู„ู†ูุณ) — de strijd met ons ego. Hoe vinden we rust te midden van onze eigen verlangens en onrustige gedachten?
Julia - Tussen Oost en West
10 april 2025
Julia groeide op in communistisch Rusland, in een zomerhuis vol herinneringen aan familie, eenvoud en verbondenheid met de natuur. Maar toen het systeem viel, verloor haar Indonesische vader zijn bevoorrechte positie. Als politieke vluchteling belandde het gezin in Nederland, met niets meer dan hoop op een nieuw begin.
WU WEI โ€“ DE KRACHT VAN MEEBEWEGEN
7 april 2025
Wu Wei (็„ก็‚บ), een taoïstisch principe, leert ons mee te bewegen met de stroom van het leven. Soms bereik je meer door niet te forceren, maar door los te laten en het natuurlijke verloop te volgen.
When life gives you lemons
5 april 2025
Shลganai (ใ—ใ‚‡ใ†ใŒใชใ„) staat voor de kunst van aanvaarden wat onderweg op je pad komt. Toen mijn oudste zoon op zijn tiende de diagnose diabetes type 1 kreeg, werd Shลganai onze manier om het leven leefbaar te maken. We konden het niet veranderen, dus konden we er maar beter het beste van maken.
๐“๐ฎ๐ฌ๐ฌ๐ž๐ง ๐ˆ๐ซ๐š๐ง ๐ž๐ง ๐ก๐ข๐ž๐ซ โ€“ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ก๐š๐š๐ฅ ๐ฏ๐š๐ง ๐ž๐ž๐ง ๐ฏ๐ฅ๐ฎ๐œ๐ก๐ญ๐ž๐ฅ๐ข๐ง๐ 
21 maart 2025
Van de voet van de Damavand tot de straten van Alkmaar. Damavand groeide op in Iran, waar hij werd meegezogen in de revolutie en later moest onderduiken voor de geheime dienst. Toen de dreiging steeds dichterbij kwam, vluchtte hij in stilte via de bergen naar Turkije, en bouwde uiteindelijk een nieuw bestaan op in Nederland. Een leven als vluchteling, maar bovenal als zoon, vader, vriend.
Tawakkul
9 maart 2025
Op de veerboot over de Bosporus dacht ik aan mijn grootmoeder, die ooit op het laatste kolenschip vluchtte, in hangmatten boven de kolen, de laatste zonsondergang boven haar geliefde Rusland achter zich latend. Tawakkul (ุชูˆูƒู„) herinnert ons eraan: vertrouwen en overgave, weten dat wat voor jou is, jou zal vinden.
Meer posts