Mehmet: Van Koerdische en Turkse Wortels naar een Nederlandse Identiteit

Mehmet: Van Koerdische en Turkse Wortels naar een Nederlandse Identiteit

Wie: Mehmet Yılmaz, 46 jaar

Geboren in:  Adana, Turkije

Woont nu in:  Amstelveen, Nederland


ROOTS


Mijn moeder is Koerdisch en mijn vader Turks. De familie van mijn vader komt uit de Kaukasus en was altijd een hardwerkende boerenfamilie. Ze stonden om vier uur ’s ochtends op om de koeien te melken, yoghurt te maken en de dagelijkse klusjes te klaren. Helaas stierf mijn grootvader aan vaderszijde al op zijn vijfenvijftigste, doordat asbest in de muren van zijn huis zat.


Aan moederskant was mijn Koerdische grootvader een man van aanzien. Hij bezat een eigen hotel, een benzinestation en meerdere restaurants. Maar nadat hij garant had gestaan voor een vriend, verloor hij alles. Uit schaamte verhuisde hij met zijn vrouw en zes kinderen naar Adana, waar hij als vrachtwagenchauffeur begon te werken.


Mijn vader, een Turk, trad in dienst bij hem en werd uiteindelijk als een zoon behandeld. Op een gegeven moment bood mijn grootvader hem de kans om een van zijn dochters als bruid te kiezen. Omdat mijn tante al studeerde, viel de keuze op mijn moeder, die toen veertien was. In datzelfde jaar werd mijn oudste zus geboren, ik kwam ter wereld toen mijn moeder zestien was. In totaal kregen zij vier kinderen. Mijn vader werkte onvermoeibaar door en ondersteunde zo het hele gezin van mijn grootvader.


Mijn Koerdische grootvader leerde perfect Turks spreken, zonder accent – een belangrijke vaardigheid in een land waar het niet gewaardeerd wordt om Koerdisch te spreken. Hij hechtte enorm veel waarde aan onderwijs. Hij vond dat al zijn kinderen en kleinkinderen moesten studeren, en dankzij hem hebben we nu dokters, ingenieurs en andere professionals in de familie. Ik ging Bedrijfskunde en management studeren aan de Universiteit van Ankara.


VAN TURKIJE NAAR NEDERLAND


Mijn vader woonde inmiddels in Nederland en werkte hier als vrachtwagenchauffeur, maar hij had ons niet laten overkomen. Wij zaten nog in Turkije. Daarom besloot ik na mijn studie om in Nederland verder te studeren, zodat ik mijn moeder en zussen kon laten overkomen. Ik ging Bedrijfskunde en management in Amsterdam studeren, en omdat mijn vader helemaal in Oss woonde, vond ik plek in een plekje in een studenten slaapzaal.


Omdat ik als enige een internetverbinding had aangelegd, kwamen vrienden en bekenden daarvoor regelmatig langs. Zo kwam ook een Nederlands meisje steeds vaker langs. Ik nam haar mee naar mijn familie toen het een Turkse feestdag was, en mijn moeder vond haar meteen sympathiek. Ze zei: “Als je met haar wil trouwen, ga je gang!” Zo trouwden we en kregen twee zonen.


IDENTITEIT


Ik spreek geen Koerdisch, want dat heb ik nooit geleerd. Het werd alleen binnen de kring van mijn moeders familie gesproken, niet met ons. Ik vind het overigens onzin dat je als Koerd geen kansen hebt in Turkije, zo lang je maar Turks spreekt heb je dezelfde kansen. Toch zijn er wel familieleden van me die hun Koerdische afkomst ontkennen.


Met mijn zonen spreek geen Turks, omdat zij opgroeien in Nederland en Nederlands hun moedertaal is. Ik wil dat zij kennismaken met alle religies – de Koran, de Bijbel, de Thora – zodat zij zelf kunnen kiezen. Maar bovenal geloof ik in de wetenschap.


Ik voel me Turks, maar ik heb ook een stukje Nederlands in mij. Mocht Nederland ooit worden aangevallen, dan zal ik als eerste opstaan om voor dit land te vechten.



#Zwerfkeien #Levensverhaal #Migratie #Identiteit #Turkije #KoerdischeRoots #Nederland #Familieverhaal #NieuwLeven #RootsEnToekomst #StuderenInNederland #TussenTweeWerelden

holocaust nazi
3 juli 2025
Uri (82) kwam als baby in onderduik terecht in Heemstede, terwijl zijn ouders schuilden op een boerderij in de Beemster. Zijn vader ontsnapte op het nippertje uit een deportatietrein, zonder jas, in de vrieskou van februari 1943.
1 juli 2025
Zîn vluchtte als vijftienjarig meisje uit het Koerdische dorp Lice, nadat hun huis in brand werd gestoken. In haar verhaal vertelt ze over haar roots, haar vlucht, en haar zoektocht naar identiteit in Nederland.
30 juni 2025
“Die machinist in Japan deed zó vreemd,” vertelde een vriend me na zijn reis. “Zij stond te wijzen en praatte tegen zichzelf.” Wat hij zag was geen vreemd ritueel, maar een eeuwenoude Japanse mindfulnesspraktijk: shisa kanko – aandacht in actie.
Vooruit kijken: het verhaal van een Joodse vrouw die Odessa achterliet
29 juni 2025
In 1995 vertrok Irina met niet meer dan een koffertje, haar papieren en hoop. Ze vluchtte uit Oekraïne omdat ze Joods was, en omdat niemand haar beschermde toen het echt nodig was.
28 juni 2025
In Japan ontdekte ik hoe diep mindfulness verankerd zit in het dagelijks leven. Niet als hype, maar als levenshouding. Vanuit die ervaring neem ik je de komende tijd mee in een nieuwe reeks: De Vlietende Wereld.
Van de Sovjet-Unie naar Nederland
20 juni 2025
Amina groeide op in de Sovjet-Unie, waar religie verboden was en hoofddoeken uit het straatbeeld verdwenen. Haar grootvader, ooit imam, verborg zijn geloof in stilte. Haar moeder stopte haar hoofddoek weg, uit angst. Maar de traditie leefde voort, in fluisteringen, in herinneringen, in gebaren.
19 juni 2025
Wat geeft jouw leven waarde? Niet groots of ingewikkeld, maar juist in het kleine: die eerste slok koffie, een wandeling, iets creëren. In Japan noemen ze dat Ikigai – 生き甲斐. Geen prestatie, maar een bron van vreugde in het alledaagse. 🌿
Zonder woorden luisteren
15 mei 2025
Mijn grootmoeder vluchtte uit het oude Tsaristische Rusland, mijn grootvader ontmoette haar in Parijs toen hij op verlof was uit Nederlands-Indië. Wat hen verbond, was iets onzichtbaars: een stille gevoeligheid. Zonder woorden aanvoelen wat de ander nodig heeft. En zo leerde ook ik zonder woorden te luisteren. Later vond ik dezelfde verfijnde stilte terug in India, Istanbul, Japan en Korea. Over de kracht van aanvoelen en luisteren met je hart.
Groeien begint met de moed om naar binnen te kijken
13 mei 2025
Tijdens mijn tijd in Japan leerde ik over Naikan: zacht en eerlijk naar jezelf kijken — niet om te oordelen, maar om te begrijpen. Later ontdekte ik dankzij een Marokkaanse broeder dat ook in de islamitische traditie een soortgelijk pad bestaat: Muhasaba. Twee werelden, één wijsheid: groeien begint met de moed om naar binnen te kijken.
geëmigeerd
30 april 2025
Met een Indonesische betovergrootvader die naar Nederland emigreerde, emigreerde Iris zelf naar Parijs en uiteindelijk naar Brazilië.
Meer posts